Tegneseriemuseet i Norge

med Tegneseriegalleriet og Det nasjonale Tegneseriearkivet

Lekemuseet – Leselandbiblioteket - Modelljernbanemuseet Radiomuseet

 Donaldistene - Pirayaklubben i Norge - Riksmuseet - Tegneseriemuseets Venner

Åpent hele året alle torsdager kl. 14 - 20 + lørdager kl. 14 – 17.

+ fra 16. juni – 31. august tirsdag, onsdag og fredag kl. 14 -17.


CENTRE NATIONAL DE LA BANDE DESSINEE EN NORVEGE

ouvert toute l'annee jeudi 14 - 20 + samedi 14 – 17.

+ 16 de juin – 31de auguste aussi ouvert mardi, mercredi et vendredi 14 - 17.

COMIC-KUNST MUSEUM NORWEGEN

offen das ganze Jahre Donnerstag am 14 - 20 uhr + Samstag am 14 – 17 uhr.

+ 16. juni – 31. august auch Dienstag, Mittwoch und Freitag am 14 - 17 uhr.

MUSEUM OF COMIC ART NORWAY

open all year on thursday from 2 p.m. to 8 p.m. + saturday from 2 p.m. to 5 p.m.

+ In the summer (16. juni to 31. august) also open tuesday, wednesday and friday from 2 p.m. to 5 p.m.

Museet ligger kun 75 km nord for Oslo på Hadeland. Kjør riksvei 4 (se kart) buss til Brandbu skysstasjon eller Gjøvikbanen til Jaren stasjon.


E-post: post@tegneseriemuseet.no

Telefon: 99 444 567 Rosendalsv. 5, 2760 Brandbu

Enkeltbillett 200,- kr, barn/ honnør/ grupper fra fem personer 100,- kr

Billetten gir fri adgang til alle utstillinger og premiekonkurranser. I tillegg får du en gavebok.

Fri adgang for medlemmer i Norsk Tegneserieforum.


Museet rommer også Det nasjonale Tegneseriearkivet og Tegneseriegalleriet
Stiftet 1996 av Norsk Tegneserieforum (NTF), basert på samlingene fra Tegneserieakademiet (1970) og Det nasjonale Tegneseriearkivet (SPROING-arkivet fra 1986). Samt foreningene Leseland med "Populærlitteraturens bibliotek" med titusenvis av  kriminal og spenningsbøker, barne og billedbøker, western, reiseskildringer, fantasy og ukepresse, DonaldistenePirayaklubben i Norge og Tegneseriemuseets Venner.

Totalt tusen kvadratmeter med over 200.000 bøker, tegneserier, leker, spill og annet i opplevelsesrom som bringer deg til andre tider og steder. Radiohistoriske og avishistoriske utstillinger. Jernbanerom og leketøy. Det gamle avishuset Hadelandsgården er blitt en tidsmaskin. Museet er unikt i nasjonal og nordisk sammenheng.


Norsk Tegneserieforums Museumsråd: 

Leder Jan P. Krogh, rådsmedlemmer: Stein Barli, Hanne Chr. Dunker, Maren "the Force" Eidsvik, John Chr. Elden, Per Karsten Ims, Hans-Olav Moen, Kjell Steen og Øystein Sørensen.

Den faste utstillingen består av et stort antall tegneserieoriginaler av norske og utenlandske tegnere og serieskapere. I glass-skap er det utstilt 777 norske tegneserier med bibliografiske opplysninger. I tillegg finner du ca. 2.000 objekter knyttet til tegneseriemediet og 10 "rom" gir liv til kjente seriefigurer, blant annet:


- Skrue McDucks ytre og indre kontor med hvelvdør og installasjonen "Tidsanden".

- Pirayaklubben med unike tilbud til de besøkende. Alle svindleres far regjerer her med bar, casino og pirajafisken Ernst.

- Vannrommet med "levende" fisk presenterer vann brukt som tema i tegneserier gjennom tidene.

- Petter Smarts verksted med utallige oppfinnelser.

- Maritimt bibliotek med statuen av kaptein Haddock og Tintin-byste. Her finner eksperter et utall gjenstander fra albumene.

- Lekemuseet. Utstillingene rommer også egne montre med mengder av leker relatert til western, super & science fiction, kriminal & grøss, humor for barn og humor for eldre, Disney, Fantomet, eldre tegneserier, krigsserier, amerikanske humorserier, idrett/jungelserier, ridderserier, europeiske serier, Disney-/amerikanske filmbaserte serier, nyere norske serier, pikeserier m.m. 

- Leserommet. På veggene henger informasjon om historiske tegneserier og tegneserieskapere samt tegninger og tegneserieoriginaler. Gammelt avisproduksjonsutstyr finner du også her, som et minne fra den gang bygningen huset 

avisen Hadeland.


- Radiomuseet.

Utstilling av gamle radioer og filmutstyr fra Radiomuseet i Brandbu.

- Westernhjørnet. Stedet for den som husker Vill Vest, Kaptein Miki, Sølvpilen og Texas. Westernhjørnet inneholder såvel serier og leker som ekte gjenstander fra "Det ville vesten", selv marterpælen er på plass, (men den er ubrukt så langt...)

- Peter Haars store Andeby-bilde fra Vestbanestasjonen i Oslo.


- Deinboll-utstillingen. Tore Deinboll er det beste eksempelet i Norge på kunstneren som serieskaper. Hver rute er først laget som små håndkolorerte miniatyr-malerier, etterpå er sidene satt opp og rutene tegnet på nytt. Han var svært opptatt av korrekte farger, og var den første i Norge som brukte ståltrykk for å oppnå et godt resultat. Spesielt er det sterke politiske engasjementet som ligger bak de fleste av seriene. Han tegnet på 1930-tallet fire fullstendige serier "Den evige ilds land", "Petter får en oppgave i livet", "Petter Framgutt"og "Halmrose & Co."

- Modelljernbanemuseet. Tog, både modeller og de store, har inspirert mange tegneserieskapere gjennom tidene. Her kan du selv sette fart på svært mange tog, bare du ser litt skjevt inn på utstillingen.

- Iskaldt rom.

 Besøk den gamle heksa, kjent fra utallige "Iskalde Grøss", i hennes hule. Hør de gamle grøsserne igjen og hils på gamle gufne kjente. Bli kald på ryggen. Gå inn på eget ansvar.

- Fantomets hodeskallegrotte. Sitt på Hodeskalletronen mens Fantomet leser i krønikene og hører på radio i Krønikerommet. Titt inn i det lille skattkammeret. Se modellutstillingen sendt inn av leserne.

- Sumpleiren. Hils på Billy, Otto og general Halvspenn som blåser det meste en lang marsj utenfor avishusets gamle tilfluktsrom som inneholder Det nasjonale Tegneseriearkivet. Billy er et av de mest populære oversatte tegneseriebladene i Norge. Mort Walker startet selv opp verdens første tegneseriemuseum i USA og det første internasjonale tegneseriemuseet.

- Tegnesalen. 7 tegnebord og 3 store lysbord. Ferdige tegneserier kan enten settes opp til allmenn beundring på veggtavlen, settes i permer eller tas med hjem.